بلوغ زودرس : بلوغ زودرس زمانی است که بدن کودکان خیلی زود به بدن بزرگسالان تبدیل می شود. این تغییر به عنوان بلوغ شناخته می شود. بیشتر اوقات بلوغ بعد از 8 سالگی در دختران و بعد از 9 سالگی در پسران اتفاق می افتد. با این حال، کودکان سیاه پوست، اسپانیایی تبار و بومیان آمریکا به طور طبیعی ممکن است زودتر به بلوغ برسند. بلوغ زودرس زمانی است که بلوغ برای کودکی که آن را طی می کند خیلی زود شروع می شود.
در دوران بلوغ ماهیچه ها و استخوان ها به سرعت رشد می کنند. شکل و اندازه بدن تغییر می کند. و بدن قادر به بچه دار شدن می شود. علت بلوغ زودرس را اغلب نمی توان یافت. به ندرت، شرایط خاصی مانند عفونت، مشکلات هورمونی، تومورها، مشکلات مغزی یا صدمات ممکن است باعث بلوغ زودرس شود. درمان بلوغ زودرس معمولاً شامل داروهایی برای به تاخیر انداختن بلوغ است.
علائم
علائم بلوغ زودرس عبارتند از:
- رشد سینه و اولین پریود در دختران.
- رشد بیضه و آلت تناسلی، موهای صورت و صدای عمیق تر در پسران.
- موهای ناحیه تناسلی یا زیر بغل.
- رشد سریع.
- آکنه.
- بوی بدن بزرگسالان
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد
- در صورتی که فرزندتان علائم بلوغ زودرس را دارد، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
علل
برای درک علل بلوغ زودرس در برخی از کودکان، دانستن اینکه در بلوغ چه اتفاقی می افتد مفید است. مغز این فرآیند را با ساخت هورمونی به نام هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) آغاز می کند. هنگامی که این هورمون به غده کوچک لوبیایی شکل در پایه مغز به نام غده هیپوفیز می رسد، منجر به افزایش استروژن در تخمدان ها و افزایش تستوسترون در بیضه ها می شود. استروژن باعث ایجاد صفات جنسی زنانه می شود. تستوسترون باعث ایجاد صفات جنسی مردانه می شود.
دو نوع بلوغ زودرس وجود دارد: بلوغ زودرس مرکزی و بلوغ زودرس محیطی.
بلوغ زودرس مرکزی
علت این نوع بلوغ زودرس اغلب مشخص نیست. با بلوغ زودرس مرکزی، بلوغ خیلی زود شروع می شود اما به طور معمول توسعه می یابد. برای اکثر کودکان مبتلا به این بیماری، هیچ مشکل پزشکی یا دلیل شناخته شده دیگری برای بلوغ زودرس وجود ندارد.
در موارد نادر، موارد زیر می توانند باعث بلوغ زودرس مرکزی شوند:
- تومور در مغز یا نخاع.
- تغییری در مغز که در بدو تولد وجود دارد. این می تواند تجمع مایع، معروف به هیدروسفالی، یا توموری غیر سرطانی، معروف به هامارتوم باشد.
- تابش به مغز یا نخاع.
- آسیب به مغز یا نخاع.
- یک بیماری ژنتیکی نادر که استخوان ها و رنگ پوست را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث مشکلات هورمونی می شود. این بیماری سندرم مک کان-آلبرایت نامیده می شود.
- گروهی از مسائل ژنتیکی، به نام هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، که شامل تولید هورمونهای غیر معمول از غده فوق کلیوی میشود.
- وضعیتی به نام کم کاری تیروئید که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند.
بلوغ زودرس محیطی
استروژن یا تستوسترون که خیلی زود ساخته می شود باعث این نوع بلوغ زودرس می شود. در این نوع بلوغ زودرس، هورمون موجود در مغز (GnRH) که به طور معمول باعث شروع بلوغ می شود، دخیل نیست. در عوض، علت ترشح استروژن یا تستوسترون در بدن است. مشکل در تخمدان ها، بیضه ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز باعث ترشح هورمون می شود. (منبع)
برای مطلب مرتبط به این مقاله سری بزنید